Kutia – bogactwo zdrowia i smaku.
Kutia jest daniem wigilijnym pochodzącym z kresów. Gościła zarówno na bogatych szlacheckich i mieszczańskich stołach, jak też pojawiała się pod strzechami, różniąc się dodatkami zależnie od statusu rodziny.
Mamy dla Ciebie nie tylko przepis na kutię – więcej Bożonarodzeniowych przepisów znajdziesz w naszym świątecznym poradniku.
Z dietetycznego punktu widzenia:
Kutia w najprostszej wersji stanowiła połączenie ziarna (pszenicy bądź pęczaku), maku oraz miodu. W bardziej majętnych domostwach dodawano do niej bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, figi czy daktyle. Dzięki nim potrawa zyskiwała naturalną słodycz, dostarczając przy tym wiele błonnika, korzystnych tłuszczów oraz cennych składników mineralnych – wapnia, magnezu, potasu. Należy pamiętać, żeby potrawa nie była zbyt słodka, ponieważ proste węglowodany, nadające słodyczy, są niekorzystne dla naszego zdrowia – zwłaszcza dla osób z cukrzycą, problemami kardiologicznymi czy nadwagą bądź otyłością. Wersja przez nas zaproponowana jest umiarkowanie słodka, a swój smak zawdzięcza naturalnym bakaliom oraz dodatkowi miodu. Ważne, aby kupując bakalie sprawdzić ich skład (!) – wybieraj te, które nie będą zawierały dodatkowego cukru czy tłuszczu. Jakichkolwiek dodatków nie użyjemy należy pamiętać, że kutia jest bardzo 12 kalorycznym deserem, dlatego też zalecamy umiar 🙂
Składniki:
1 szklanka ziaren pszenicy (200 g)
1 szklanka maku (150 g)
1 szklanka mleka (230 g)
3 łyżki miodu (45 g)
50 g rodzynek
50 g migdałów posiekanych lub w płatkach
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
- Pszenicę dokładnie płuczemy, zalaną wrzątkiem pozostawiamy na całą noc, ponownie płuczemy i w nowej wodzie gotujemy do miękkości (ok 3-4 godzin), następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok 5 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia, odcedzamy i drobno mielimy w maszynce.
- Miód rozpuszczamy wstawiając słoik do miski z gorącą wodą, kiedy będzie lejący (nie zupełnie płynny) łączymy go z makiem pszenicą i bakaliami. Kutię wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzoną.
Wartość odżywcza kutii:
1 porcja zawiera:
wartość energetyczna: 256 kcal
białko: 8,0 g
tłuszcz: 14,8 g
w tym tłuszcze nasycone: 1,8 g
węglowodany: 29,7 g
błonnik: 6,9 g
Smacznego!
Autor:
Z chęcią odpowiem na wszystkie pytania w komentarzach poniżej.